/ ukrafoto.com

Рішення уряду про передачу в користування УПЦ Київського патріархату одного з храмів Національного заповідника «Софія Київська» ("Теплої" або "Малої Софії") створює передумови для нових конфліктів у суспільстві. Про це заявив директор Інституту стратегічних досліджень «Нова Україна» Андрій Єрмолаєв, повідомляє Центр інформації УПЦ.

«Софія Київська – це, в першу чергу, національна пам’ятка. Весь комплекс, який пов'язаний з історією Православ’я, політичною історією, історією культури – це спадщина кожного українця, незалежно від його віросповідання чи конфесійної приналежності. І спроба передати частину комплексу окремій конфесії, на мій погляд, є моральним злочином», – зазначив Андрій Єрмолаєв.

«Питання навіть не в цій конфесії. Питання в тому, що влада, на жаль, сама спонукає до нових конфліктів між громадянами, намагаючись використовувати задля монополії своєї ідеологічної політики такі знакові сфери як віра, як культурна спадщина, як історична пам'ять. Уряд сам формує умови для непорозуміння, для нової напруги і зіштовхування лобами наших громадян. Такі дії неприпустимі», – наголосив експерт.  

Відео дня

На думку Андрія Єрмолаєва, рішення про передачу в користування УПЦ КП "Теплої Софії" має бути заблоковане. 

«Потрібно зараз зробити все, щоб це рішення було заблоковане. Неприпустимо доводити до якихось відкритих сутичок на міжконфесійному рівні, на громадянському рівні. Але, від зворотнього, це рішення має отримати і відповідну оцінку з боку громадськості та різних конфесій, які зараз повинні зрозуміти, що їх свідомо підштовхують до конфлікту», – зазначив Андрій Єрмолаєв.

Також він висловив сподівання, що відповідну оцінку крокові уряду дадуть представники депутатського корпусу, які усвідомлюють, «як важливо зараз проводити зважену політику примирення, недопущення будь-якої ідеологічної монополії, зокрема в таких рішеннях, які стосуються національної культурної спадщини».

«Уряд узагалі вийшов за межі своєї компетенції. Маю надію, що і з боку правових інституцій ми отримаємо належну своєчасну оцінку цих дій. Софія Київська була і залишається національною, культурною і духовною спадщиною всього народу, і має бути рівний доступ до використання цієї спадщини всіма громадянами», – підкреслив директор Інституту стратегічних досліджень «Нова Україна».