Трапезну церкву біля Софійського собору у Києві передають у безоплатне користування священикам УПЦ Київського Патріархату для відновлення богослужінь. Про це пише екс-працівник Національного заповідника "Софія Київська" Тимур Бобровський.

Фото з постановою міністества культури вчений опублікував на власній сторінці у Facebook.

Церкву спеціально обладнали для проведення виставок. В одній з кімнат реставратори розчистили та музеєфікували фрагмент підлоги XVIII століття. Все за державні кошти.

Відео дня

"Тепер все це будуть знову змінювати та перепристосовувати. При цьому зменшать експозиційні площі заповідника, сховають у запасники цінні експонати, перекриють зазначені музеєфіковані залишки. Заради чого?", - пише Тимур Бобровський.

Коли про це дізнаються в ЮНЕСКО, буде скандал, упевнений вчений.

"Рішення приймалося без розробки менеджмент-плану, а тому не прораховано ризики. Бо зроблено це без обговорення з фахівцями, без консультацій з пам'яткоохоронцями та самим ЮНЕСКО", - пише він.

"Тепла Софія" — колишня трапезна церква Софійського монастиря. Є пам'яткою архітектури українського бароко. Збудована в 1722-1730 роках. 1822 року перебудована на опалювану церкву Різдва Христового. Відтоді, на противагу холодному взимку собору, отримала назву "Теплої". У складі комплексу монастирських споруд собору Святої Софії внесена до переліку Світової спадщини ЮНЕСКО під № 527.

gazeta.ua