Фото lavra.ua Фото lavra.uaФото lavra.ua

Комісія Київради з питань місцевого самоврядування прийняла рішення направити петицію про передачу Києво-Печерської лаври до Київського патріархату в Міністерство Культури України.

Про це на своїй сторінці у "Фейсбук" написав депутат Київради Олександр Пабат.

"Сьогоднішнє рішення комісії Київради залишити петиції і звернення щодо Києво-Печерської лаври без розгляду, юридично виправдано переклавши відповідальність на Мінкульт", - написав Пабат.

Відео дня

Пабат також зазначив, що в Київраді не виключають можливості в перспективі повернути комплекс у комунальну власність.

"Петиції про зміну/збереження юрисдикції Києво-Печерської Лаври, а так само листування з аргументами і погрозами як на користь, так і проти прецеденту, будуть передані у Мінкульт. Правда, колеги з постійної комісії Київради з питань місцевого самоврядування не виключають можливості в перспективі повернути комплекс у комунальну власність", - зазначає депутат Київради.

Як повідомляв УНІАН, у грудні 2015 року петиція про переведення Києво-Печерської лаври в юрисдикцію Української Православної Церкви Київського Патріархату зібрала понад 13 тисяч підписів, при необхідних 10 тис.

У той же час в Українській Православній Церкві вважають цю петицію провокаційною.

Намісник Почаївської лаври митрополит Володимир (Мороз) і намісник Святогірської лаври митрополит Арсеній (Яковенко) вважають, що ця петиція є провокацією, що розпалює міжконфесійну ворожнечу.

Водночас електронна петиція про збереження Києво-Печерської лаври у підпорядкуванні Української Православної Церкви, розміщена на сайті Київської міської ради 11 грудня, зібрала18 тисяч підписів.