У Краматорську 20 серпня відбувся круглий стіл за участю представників української влади і релігійних організацій Донецької області.

Голова Донецької обласної державної адміністрації Павло Жебрівський закликав представників усіх конфесій у своїх богослужіннях молитися за мир і спокій на Донбасі й у всій Україні, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Відео дня

Учасники зустрічі обговорили шляхи взаємодії в питаннях духовно-морального розвитку населення регіону. Керівник Донецької області пообіцяв сприяти будь-якій релігійній організації, чия діяльність спрямована на допомогу людям, а також на відновлення миру і спокою в регіоні.

"Сьогодні ми починаємо діалог обласної влади та церкви. Це перша, але, сподіваюся, не остання подібна зустріч", – зазначивглава області.

У ході зустрічі релігійні діячі розповіли, що основною проблемою морально-духовного стану населення Донецької області, як на тимчасово окупованих територіях, так і на контрольованих українською владою, є високий рівень ненависті й озлобленості. Павло Жебрівський підкреслив, що найбільшою довірою сьогодні в суспільстві, згідно з опитуваннями, користується церква, яка може сприяти зниженню градуса ворожнечі в суспільстві.

"У нас іншої держави немає, і ніхто крім нас самих не побудує в Україні гідного життя. Коли ми спільно візьмемося за відновлення держави, тоді все у нас буде: і гідні пенсії і зарплати, і демократія. У нас буде процвітаюча європейська країна", – звернувся голова Донецької ОДА до священнослужителів.

Обговорюючи шляхи співпраці між церквами та владою, керівник області розповів про заплановане відкриття на лінії розмежування логістичних центрів та їх роль. При цьому Павло Жебрівський запропонував священикам приїжджати для роботи на цих майданчиках. Задля цього держадміністрація вивчає можливість організації каплиці і місця для бесіди священиків з людьми.

Ще один проблемний аспект у сфері духовності, на який звернули увагу представники конфесій, – це забезпечення рівності церков, гарантованого Законом України «Про свободу совісті та релігійні організації». На це Павло Жебрівський відповів, що рівність усіх церков неодмінно буде дотримано.

"Ключове питання – це не сіяти розбрат, ненависть, а сприяти консолідації суспільства. Це ті напрямки, на яких ми обов'язково будемо акцентувати свою увагу. Ми не будемо виділяти одну церкву на території Донецької області, тому що кожен має право сповідувати свою релігію", – підкреслив голова Донецької ОДА.

Також він відзначив як важливий момент роботу з молоддю, дітьми та їх моральне виховання. "Одне з ключових завдань – це створення нової української донецької еліти. Над цим я буду працювати", – наголосив керівник області.

Священнослужителі поділилися своїми успіхами на ниві благодійності та розповіли про проблеми своїх парафіян на окупованих територіях. При цьому, не дивлячись на існуючі труднощі, велика частина церков не згортає свою діяльність на територіях за лінією фронту та в міру своїх сил намагається допомогти своїй пастві і всім нужденним.

Зустріч завершилася спільною молитвою про мир і злагоду на Донбасі й у всій Україні.