1

Через відсутність надійних методик визначення реального співвідношення релігійних уподобань українців, опитування часто дають лише показник релігійних симпатій, нічого не говорячи про реальну воцерковленість респондентів.

Таку думку висловив експерт Департаменту гуманітарної та соціальної політики Секретаріату Кабінету Міністрів України Юрій Решетніков, повідомляє Центр інформації УПЦ.

«Коли людину запитують, до якої Церкви вона належить: до Української Православної Церкви Московського Патріархату, або до УПЦ Київського Патріархату, і вона обирає другу, зовсім не обов’язково, що вона при цьому є вірною Київського патріархату. Часто такі опитування лише дають показник релігійних симпатій, нічого не говорячи про реальну воцерковленість респондентів», – зазначає Решетніков.

Відео дня

«Проблема полягає у відсутності надійних методик визначення реального співвідношення релігійних уподобань. Водночас, на мою думку, порівняння результатів відповідних соціологічних досліджень за кілька останніх років, можуть давати певну картину динаміки змін конфесійних уподобань громадян України», – повідомляє експерт.

Говорячи про статистику парафій тієї чи іншої конфесії, він підкреслює, що слід враховувати реальну чисельність релігійних спільнот.

«Практично в кожній конфесії є громади, які були зареєстровані, але в силу тих чи інших причин практично не діють. Або громад, які практично припинили своє існування, але не зняті з реєстрації. Також слід враховувати процеси «міграції» окремих парафій, що не завжди супроводжується змінами у їхніх статутних документах», – говорить експерт.