Фото УНІАН

Національний банк України презентував пам’ятну монету "Київський князь Володимир Великий" (фоторепортаж)

14:49, 25.07.2015
3 хв.

Національний банк України 24 липня уводить в обіг пам’ятну монету "Київський князь Володимир Великий", присвячену видатному державному та політичному діячеві, творцю середньовічної європейської держави Русі-України – князю Київському Володимиру Великому, та вшановує його пам’ять у зв’язку з 1000-літтям преставлення.

Заступник голови НБУ Яків Смолій під час презентації пам'ятної монети

Як зауважив заступник Голови Національного банку України Яків Смолій, пам’ятну монету введено в обіг напередодні державного свята України, запровадженого у 2008 році, – Хрещення Київської Русі-України.

Відео дня

"Презентуючи нову монету, хочу підкреслити, що у своїй нумізматичній діяльності Національний банк України постійно звертається до наших витоків, намагається висвітлити найважливіші та найцікавіші події та постаті тисячолітньої історії нашої держави. Одна з таких знакових постатей для України – князь Володимир Великий, засновник і покровитель нашої державності", – сказав Яків Смолій.

За його словами, у 2000, 2008 та 2013 роках Національним банком України вже випускалися пам’ятні монети, присвячені князю Володимиру та хрещенню Київської Русі.

"Таке часте звернення до пам’яті Володимира Великого не є випадковим. Своє князювання в Києві він почав з реформ: провів адміністративну реформу, забезпечивши територіальну єдність держави, реформував законодавство, докладав великих зусиль до розбудови Києва, започаткував карбування власних монет (златників та срібляників), сприяв утвердженню християнства як державної релігії", – пояснив Яків Смолій.

Він також нагадав, що в грудні 1991 року постановою Верховної Ради України "Про затвердження назви і характерних ознак грошової одиниці України" визначено, що на банкноті номіналом 1 гривня розміщується портрет Володимира Великого, а в жовтні 2004 року в обіг було введено обігову монету номіналом 1 гривня з його зображенням (перебуває в обігу і зараз).

За словами директора Департаменту грошового обігу Віктора Зайвенка, концепція пам’ятної монети "Київський князь Володимир Великий" розкриває основні державотворчі діяння князя Володимира Великого: "Тому на аверсі монети ми бачимо і зображення однієї з перших монет Київської держави – срібляника, і фрагмент забудови древнього Києва, праворуч і ліворуч від якого – пагорби з назвами племен, які населяли цю територію. На реверсі в центрі зображено київського князя Володимира Великого, навколо нього чотири медальйони, що показують головні діяння князя: карбування монет, приєднання нових територій і захист кордонів держави, економічний розвиток і торгівля, хрещення населення та утвердження християнства як державної релігії".

"УНІАН-Релігії" - за інформацією прес-центру Національного банку України.

Фото УНІАН

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся