Відтепер релігійні організації зможуть засновувати навчальні заклади – дитсадки, технікуми, позашкільні заклади, школи й університети, які будуть ліцензуватись і надавати освіту державного стандарту.

За це довгоочікуване історичне рішення у Верховній Раді 2 червня 2015 року проголосували 237 парламентарів, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Відео дня

У коментарі для ІРС співавтор закону професор Віктор Єленський, заступник голови Комітету ВР з питань культури і духовності, відзначив: 

“Ухвалений Верховною Радою законопроект 1447 є важливим кроком у процесі десовєтізації української освіти і дуже принциповою подією у забезпеченні свободи совісті в Україні. Право на створення загальноосвітніх навчальних закладів, яке надається релігійним організаціям, означає, що законодавець покінчив з унікальною для Європи ситуацією: адже в Європейському Союзі немає країн, котрі б забороняли Церквам відкривати публічні школи та вищі навчальні заклади. Ба, більше: якість освіти, яку пропонують, наприклад, католицькі університети є дуже високою”. 

Політик також зауважив, що парламент дослухався до аргументів тих батьків, які мають право визначати, яку саме освіту вони б хотіли дати своїм дітям. 

“Це право релігійні організації виборювали понад два десятиліття. Їм, як і правозахисникам і експертам у галузі релігійної свободи, довелось доводити, що розуміння принципу відокремлення Церкви від держави як такого, що означає суцільне вигнання Церкви з публічної сфери, є розумінням ленінсько-сталінським. Що право релігійних організацій на заснування загальноосвітніх навчальних закладів зовсім не означає торпедування світського принципу освіту, – підкреслив Віктор Єленський. 

Депутат також зауважив, що засновані навчальні заклади проходитимуть звичайну процедуру акредитації і ліцензування, дотримуватимуться інших вимог Міносвіти. 

Голова Комітету з питань науки і духовності Лілія Гриневич, представляючи законопроект у парламенті, пояснила важливість та необхідність цих змін. 

“Сьогодні будь-яка організація чи приватна особа має право заснувати школу, а релігійна організація не має такого права. І це повністю суперечить Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», де закріплено право батьків виховувати своїх дітей відповідно до своїх переконань та ставлення до релігії”, – зауважила вона.

Водночас, голова Комітету наголосила: “Щоб видавати документи про освіту, ці школи мають пройти ліцензування, виконувати державну програму і тільки як доповнення створювати свою виховну систему”.

Як повідомляв ІРС, авторами законопроекту № 1447 виступили народні депутати Павло Унгурян, Лілія Гриневич таВіктор Єленський (фракція «Народний фронт»). Така ініціатива вже понад 20 років обговорювалася в парламенті кількох скликань, але лише зараз – після багатьох консультацій і нарад – знайшла розуміння та підтримку народних обранців. 

Слід зауважити, що в Європі та США засновані церквами школи мають вже кількасот річну історію, здебільшого користуються популярністю через високу якість освіти, а в деяких країнах – отримують пряме державне фінансування.