с

7 квітня Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроект № 1447, що надає релігійними організаціями право засновувати навчальні заклади державного стандарту освіти. За результатами голосування зазначену ініціативу підтримали 259 народних обранців, повідомляє ІРС.

Голова Комітету з питань науки і духовності Лілія Гриневич зауважила: “Сьогодні будь-яка людина, будь-який громадянин може самостійно засновувати приватний навчальний заклад, а релігійні організацій не можуть! І це є наслідок нашого пострадянського трактування принципу відокремлення держави від церкви”.

“Так, держава не має права втручатися у справи церкви, а церква не повинна втручатися у справи держави, але вони можуть взаємодіяти. І найбільш успішною ця взаємодія в усьому світі є саме у сфері освіти”, – підкреслила депутат.

Відео дня

Верховна Рада не стала приймати законопроект одразу в цілому, а вирішила за скороченою процедурою доопрацювати його до другого читання. Напередодні профільний Комітет ВР з питань науки і освіти підтримав цю ініціативу.