к

Дніпропетровський обласний апеляційний суд підтвердив виправдувальний вирок для віруючого, який під час мобілізації просив направити його на альтернативну службу. Рішення суду було проголошено 26 лютого після другого засідання в апеляційній інстанції, повідомляє ІРС.

Таким чином, апеляційний суд не погодився з доводами Прокуратури Новомосковська Дніпропетровської області, яка домагалася засудження члена релігійної громади Свідків Єгови за ухилення від військової служби. Представники прокуратури переконані: закон про мобілізацію чітко визначає категорії людей, які можуть бути звільнені від виконання військового обов’язку, і віруючих у тому переліку немає.

Натомість, захист підсудного посилався на норми ч. 4 статті 35 Конституції України та практику Європейського Суду з прав людини, де встановлено право віруючих громадян на заміну військового обов’язку альтернативною (невійськовою) службою. Рішення апеляційного суду вже набрало чинності.

Відео дня

“У в даному випадку норми Конституції України повинні застосовуватися як норми прямої дії, навіть за наявності неузгодженостей в інших законодавчих актах. Відтак, судові рішення апеляційної та касаційної інстанції є цілком прогнозованими”, – вважає виконавчий директор Інституту релігійної свободи Максим Васін.