Прокуратура Новомосковська Дніпропетровської області подала апеляційну скаргу на виправдувальний вирок суду щодо віруючого, який просив замість військової мобілізації направити його на альтернативну службу.

Перше засідання у Дніпропетровському обласному апеляційному суді у цій справі відбулось 19 лютого, повідомляє ІРС.

Житель Новомосковська відмовився йти на військову службу під час мобілізації через свої релігійні погляди і вирішив скористатися правом на альтернативну службу згідно з ч. 4 статті 35 Конституції України. Однак прокуратура угледіла в цьому кримінальний злочин і зажадала від суду засудження віруючого до 2 років тюремного ув'язнення.

Відео дня

Суд першої інстанції став на бік віруючого. Тепер прокуратура вирішила оскаржити це рішення в апеляційному суді.

Щоб такі випадки не відбувалися, на думку виконавчого директора Інституту релігійної свободи Максима Васіна, потрібні термінові зміни до українських законів. "Ніхто не вправі порушувати гарантоване Конституцією України право віруючих громадян на альтернативну (невійськову) службу".

 На думку адвоката, це перше в Україні кримінальне провадження, за яким віруючому загрожує тюремне ув'язнення за відмову від мобілізації з релігійних міркувань. "Негативне рішення у даній справі може породити практику наявності в'язнів совісті в Україні, що не спостерігалося з радянських часів", – заявив адвокат.