е

11 лютого Верховна Рада підтримав у першому читанні законопроект № 1154 щодо діяльності священиків-капеланів в органах та установах пенітенціарної системи для здійснення душпастирської опіки серед арештованих і засуджених, повідомляє ІРС.

Автором проекту виступив депутат Юрій Мірошниченко. У розробці цих законодавчих змін ще у 2013 році брали участь представники Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, Інституту релігійної свободи та Державної пенітенціарної служби України.

“Кожна засуджена людина буде мати необмежену можливість, якщо їй потрібно, зустрічатися зі священнослужителем. Це важливо для тієї людини, яка сьогодні стала на шлях виправлення”, – наголосив голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін.

Відео дня

Заступник голови Комітету з питань культури і духовності Віктор Єленський відзначив, що запропонований законопроект містить три важливих речі.

“По-перше, він дозволяє доступ священика не просто до всіх ув'язнених, а і до тих, хто тільки взятий під варту. По-друге, він гарантує недоторканність права на сповідь і конфіденційність сповіді. По-третє, він гарантує доступ до душпастирювання не тільки ув'язненим, а і персоналу місць позбавлення волі, який, як ви знаєте, знаходиться в достатньо важких умовах і потребує душпастирської уваги не меншою мірою ніж, власне, ув'язнені”, – заявив депутат.

За результатами голосування Верховна Рада прийняла законопроект № 1154 за основу для того, щоб профільний Комітет врахував поправки депутатів та підготував текст до другого читання.