За решение проголосовали 245 нардепов / УНИАН

Відео дня

Верховна Рада внесла зміни до Закону «Про захист суспільної моралі» (№ 1647). Як передає кореспондент УНІАН, за дане рішення проголосували 245 із 354 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

Як повідомила на засіданні парламенту перший заступник голови Комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики Ольга Червакова, даний закон створює передумови для ліквідації Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі.

За словами Червакової. це найбільш одіозна державна структура, яка за 10 років існування запам'яталася лише скандальними рішеннями, спробами заборонити мультфільм про Сімпсонів, пісні гурту “Скрябін” та пошуками порнографії у художніх творах.

Вона зазначила, що, згідно з висновками Міністерства юстиції, ця комісія “не має окремого предмету регулювання”, тобто вона “тільки дублює функції інших державних органів”.

Як сказала Червакова, метою закону є “удосконалення державного нагляду за дотриманням законодавства в сфері суспільної моралі, тобто усунення такого дублювання і плутанини, яка виникає внаслідок такого дублювання функцій”.

За її словами, йдеться також про заощадження державних коштів, оскільки “за останні 5 років на комісію було витрачено, згідно з її ж відповідю на запит громадської організації, 30 млн грн, тобто це 6 млн грн на рік”.

Ліквідація цієї комісії “є також вимогою коаліційної угоди, і цей законопроект був внесений на вимогу громадських організацій, які вимагали ліквідувати таку комісію як безглузду”, - зазначила Червакова.

Вона підкреслила, що “абсолютно не йдеться про припинення державного контролю по захисту суспільної моралі, а навпаки - цей державний контроль тільки посилюється”.

Як зауважила депутат, є 9 органів у державі, які займаються цими питаннями. При цьому експертизи комісії є «юридично нікчемними, їх не можна прикласти ні до адміністративної, ні до кримінальної справи», - зазначила вона.

Червакова наголосила, що в період Революції гідності ця комісія «не прийняла жодного рішення, вона засідала 28 листопада, а наступного разу вона засідала 27 лютого, і перше її рішення було - дозволити грати в комп'ютерні ігри при дотриманні законодавства України, а також щодо визнання Тараса Шевченка національним героєм України».