Виконавчий директор Інституту релігійної свободи Максим Васін у своєму блозі подає кілька уточнень щодо заяви мера Київа Віталія Кличка, який зазначив, що як Київський міський голова він вже підписав документ про скасування рішення Київради від 28 січня про позбавлення Української Православної Церкви пільг на сплату податку на нерухомість. 

Читайте також: В УПЦ надали оцінку рішенню Київради, яким Церкву позбавлено пільг на користування земельними ділянками

Відео дня

Зокрема, М.Васін звертає увагу на той факт, що міський голова не має повноважень скасовувати рішення міської ради як представницького органу. "Згідно з регламентом Київради мер Кличко може лише у 5-денний строк зупинити ухвалене Київрадою рішення та внести його на повторний розгляд міської ради з обґрунтуванням зауважень. Тож доведеться почекати наступної сесії Київради", - зазначає Васін.

Також експерт звертає увагу на той факт, що "Київрада при цьому може відхилити зауваження мера".

"Якщо депутати підтвердять своє попереднє рішення 2/3 голосів від свого складу, то воно набере чинності. Тоді доведеться опротестовувати його до прокуратури або до суду. Дійсно, Закон України «Про свободу совісті та релігійні організації» в унісон з Конституцією гарантує: «Усі релігії, віросповідання та релігійні організації є рівними перед законом. Встановлення будь-яких переваг або обмежень однієї релігії, віросповідання чи релігійної організації щодо інших не допускається» (стаття 5). Міський голова згідно Закону «Про місцеве самоврядування в України» уповноважений забезпечувати додержання Конституції та законів України", -  - коментує юрист.