г

27 грудня Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності підтримав законопроект № 1154 щодо регулювання діяльності священнослужителів в органах та установах, що належать до сфери управління Державної пенітенціарної служби України. На засіданні Комітет ухвалив рішення рекомендувати ВР прийняти за основу цей проект закону, повідомляє ІРС.

Законопроект має на меті запровадження в Україні інституту священнослужителів-капеланів в органах та установах пенітенціарної системи для здійснення душпастирської опіки серед арештованих і засуджених.

Автор проекту Юрій Мірошниченко пропонує доповнити Кримінально-виконавчий кодекс статтею 128-1 «Організація душпастирської опіки засуджених». Також передбачається надати особам, взятим під варту, право на душпастирську опіку, виклавши в новій редакції статті 9 та 12 Закону «Про попереднє ув'язнення».

Відео дня

Крім цього, пропонується зобов'язати керівний склад органів та установ Державної кримінально-виконавчої служби України сприяти проведенню священнослужителями (капеланами) заходів душпастирської опіки з персоналом, доповнивши статтю 23 Закону «Про Державну кримінально-виконавчу службу України» відповідним приписом.

Як зазначено на парламентському порталі, члени Комітету підтримали законопроект за умови змін у його назві – замість слова "капелан" використовувати термін "душпастир".

Під час дискусії народні депутати аргументували цю пропозицію тим, що капелани здійснюють свою діяльність у Збройних Силах. На їхню думку, у даному випадку діяльність священників слід розглядати ширше, саме як душпастирську.