ш

Рівень релігійності населення на території Киргизії характеризується як підвищений і навіть радикальний, про це було заявлено в п'ятницю на засіданні координаційної ради з протидії релігійному екстремізму при уряді країни, повідомляє РИА Новости.

"Результати проведеного моніторингу показують, що, незважаючи на формування правових та інституційних основ попередження екстремізму, робота в цьому напрямку ведеться неефективно. Керівники держорганів до вирішення питань по діяльності релігійних деструктивних течій відносяться формально", - заявив віце-прем'єр, який відповідає за силовий блок, Абдирахман Маматаліев.

Він підкреслив, що екстремізм у релігійній сфері становить серйозну загрозу національній безпеці і нормальному розвитку суспільства, а місцеві керівники ряду регіонів зовсім "не володіють об'єктивною інформацією про етнорелігійну ситуацію", у той час, як "рівень релігійності населення на території республіки характеризується як підвищений і в певних випадках радикальний".

Відео дня

На засіданні прозвучало, що в Киргизії зростає кількість дітей, які не отримують кваліфікованого лікування і своєчасних щеплень через релігійні переконання батьків, частина дітей також не ходять у загальноосвітні школи, воліючи освіту відповідно до норм шаріату.

За даними держкомісії в справах релігій, на території Киргизії діють 2475 релігійних організацій, з них понад 2000 організацій ісламського спрямування. У республіці з населенням в 5,5 мільйона людей діють понад 1700 мечетей, 10 вищих релігійних ісламських навчальних закладів, 70 медресе (мусульманські школи), 69 фондів, центрів і об'єднань ісламу, а також 11 місій зарубіжних ісламських конфесій. У країні також діють 378 релігійних об'єктів християнського спрямування.