о

У Росії релігійні організації будуть зобов'язані подавати окремий звіт про джерела та розміри закордонного фінансування. Відповідні поправки у федеральний закон «Про свободу совісті та релігійні об’єднання», розроблені Мінюстом, повідомляє MIRVAM MEDIA з посиланням на сайт Грані Ру.

«Релігійні організації, які отримали грошові кошти та інше майно від міжнародних та іноземних організацій, іноземних громадян, осіб без громадянства, ведуть окремий облік доходів (витрат), отриманих (вироблених) у рамках надходжень від зазначених джерел, і доходів (витрат), отриманих (вироблених) у рамках інших надходжень», - йдеться в документі.

Також релігійні організації зобов'язані щорічно розміщувати звіт про свою діяльність в інтернеті або в ЗМІ. Відповідно до поправок, якщо організація відмовляється подавати звіт у встановлені терміни, підрозділ Мінюсту зможе клопотати перед судом про її ліквідацію.

Відео дня

У той же час законопроект не передбачає присвоєння релігійним організаціям, що фінансуються з-за кордону статусу «іноземного агента», як це передбачено законодавством щодо інших некомерційних організацій.

Законопроект розроблено з метою закріплення в російському законодавстві механізму контролю за діяльністю релігійних організацій, наголошується в пояснювальній записці.