Андрій Юраш. Фото: Роман Балук/ZIK

Директором департаменту у справах релігій і національностей Міністерства культури України призначено відомого львівського релігієзнавця Андрія Юраша.

Про це повідомляє портал «Релігія в Україні».

Андрій Юраш є членом кількох наукових, професійних спілок та організацій. 1996 року він вступив до Національної спілки журналістів України. Від 1997 року є членом Всеукраїнської асоціації релігієзнавців (від 2007 року – член правління). Того ж 1997 року під час поїздки та участі у міжнародній конференції в Ягеллонському університеті у Кракові став одним із засновників Міжнародної Асоціації з вивчення релігії у Центральній та Східній Європі (ISORECEA). 1988 року Андрій Юраш став членом Американської академії релігії та Політологічної асоціації Середньої Америки. У 2007 році був запрошений до членства у Міжнародній редакційній раді часопису «Релігія, держава і суспільство», що виходить у видавництві Routledge, Taylor & Francis Group (Оксфорд, Великобританія).

Відео дня

З 1 вересня 1999 року А. Юраш працює на кафедрі радіомовлення і телебачення Львівського університету ім. І. Франка. Доцент, кандидат політичних наук. З 1993 року й до сьогодні за авторством Андрія Юраша побачили світ монографія «Папа Іоанн Павло ІІ» (Харків: Фоліо, 2005. – 351 с.), брошури «Религиозные организации современной Украины» у серії «Исследования по прикладной и неотложной этнологии» Інституту етнології та антропології Російської Академії Наук (Москва, 1997), 5 розділів у книгах, 5 методичних розробок і близько 110 наукових публікацій, що були надруковані сімома мовами світу.

Діяльність Андрія Юраша відзначена кількома преміями і нагородами, зокрема від УПЦ Київського Патріархату.

Призначення нового директора профільного департаменту Мінкультури працює на перспективу нового формату державно-церковних відносин в Україні. Андрій Юраш відомий своєю патріотичною позицією, проте він принциповий противник застосування насилля у міжправославних відносинах, захисник релігійної свободи та ліберальної державної політики.