1

За підсумками багаторічного проекту цифрової картографії з'ясувалося, що Стоунхендж - це не ізольований пам'ятник, а лише частина величезного комплексу святилищ, курганів, ровів і місць жертвоприношень. В околицях знаменитих мегалітів виявлено 17 невідомих релігійних пам'яток, повідомляє The Guardian.

За допомогою радарів, лазерних сканерів і магнітовимірювальних пристроїв, сконструйованих у віденському Інституті Людвіга Больцмана, британські вчені створили цифрову археологічну карту комплексу (займає 12 квадратних кілометрів). У віртуальному просторі вони прибрали всі зміни в ландшафті, що відбулися за 5000 років з моменту появи перших мегалітів.

«Наші уявлення про Стоунхендж радикально змінилися. Цей пам'ятник не стояв горделивій самоті, а був просторово і культурно пов'язаний з безліччю ритуальних споруд», - заявив керівник проекту Вінс Гефні (Vince Gaffney).

Відео дня

В глибині пагорба вчені виявили величезну дерев'яну будову. Швидше за все, це був «будинок мертвих», де відбувалися дивні ритуали, в тому числі демонстрація трупів одноплемінників і зрізання м'яса з кісток. Проходили ці ритуали на зовнішньому дворі будівлі.

Радари, «просвічують» на три метри під землею, і допомогли виявити на північ від Стоунхенджа пам'ятник довжиною 3 кілометри - Курсус. Дві величезних канави в ньому виконують астрономічну функцію: в день літнього сонцестояння тіні від східної канави (на світанку) і західної (на заході) вказують на місце, де через 400 років був побудований Стоунхендж.

В ході проекту також відкрилися несподівані сторінки з історії відомих пам'яток, насамперед хенджа Даррінгтон Уоллс. Це один з найбільших хенджей (земляних майданчиків) в світі: його об'єм складає більше 1,5 км. Виявляється, спочатку по периметру Даррінгтон Уоллс, як в Стоунхенджі, були встановлено триметрове каміння (їх було понад шістдесят). Але потім древні британці звалили і відтягли усі мегаліти. «Стародавні люди з задоволенням руйнували свої пам'ятники. Вони робили багато дивних речей: перебудовували ритуальні споруди, міняли їх функції, знищували їх. Пам'ятки ці "прожили" багато століть, так що їх створювали зовсім не ті народи, що їх прикінчували", - зазначає Гефні.

"Седмиця"