1

Єгипетськими археологами неподалік від Олександрії знайдений найдавніший на сьогодні рукопис, що містить відому молитву до Пресвятої Богородиці. Про це повідомляє "Седмиця" з посиланням на прес-центр Антіохійської Православної Церкви.

За оцінкою експертів, коптський папірус, датований третім століттям, став найраннім рукописним свідченням молитви християн перших століть до святих - і, зокрема, до Пречистої Діви Марії.

Текст стародавнього манускрипту містить повну версію відомого молитвослів'я, і понині використовується в богослужбовому житті Церкви. Прес-служба Антіохійського Патріархату приводить цю добре відому нам молитву не лише арабською, але і грецькою: «Під Твою милість прибігаймо, Богородице Діво, молінь наших не презри у скорботах, але від бід визволи нас, Єдина чиста і благословенна».

Відео дня

Вчені відзначають високу точність церковного переказу, який зберіг давні молитви практично без особливих змін.

Археологи наголошують, що знахідка проливає світло на багато деталей літургійної діяльності ранньої церкви; вона слугує спростуванням деяким скептичним припущеннями, ставить під сумнів практику молитви святим в перші століття християнства, звану багатьма критиками «пізнішою традицією» і «нововведенням», йдеться в повідомленні.