Виставка, присвячена 700-річчю від дня народження одного з найбільш шанованих православних святих - Сергія Радонезького, відкривається у п'ятницю у Вашингтоні. Експозиція розмістилася в стінах Російського центру науки і культури (РЦНК) у столиці США. Представлені кілька десятків фотографій рідкісних ікон преподобного, зображення Троїце-Сергієвої лаври, а також знімки, зроблені під час офіційних урочистостей з нагоди православного свята в підмосковному Сергієвому Посаді.

Як зазначив директор РЦНК у Вашингтоні Юрій Зайцев, 700-річчя з дня народження Сергія Радонежського - це одна з найважливіших подій цього року.

«Ми, зі свого боку, не могли обійти його стороною, тому і прийняли рішення організувати виставку фотографій, які будуть демонструватися в режимі слайд-шоу і розповідати нашим відвідувачам про життя і спадщину Сергія Радонезького», - сказав Зайцев.

Відео дня

За його словами, прикладом свого життя, мужністю, стійкістю і добром святий сприяв єднанню і духовному зміцненню держави. Його подвижницька діяльність сьогодні служить високим орієнтиром збереження культурних і моральних цінностей, підкреслив директор РЦНК.

Ювілей на честь Сергія Радонезького масштабно відзначається протягом усього 2014 року. Оскільки точна дата народження святого невідома, день пам'яті Сергія Радонезького приурочений до дня обрітення мощей - 18 липня.

Відповідно, багато офіційних урочистостей з нагоди 700-річчя з дня народження преподобного пройшли з 16-18 липня в Сергієвому Посаді. Основним урочистим актом став Хресний хід за участю близько 30 тис. віруючих на чолі з Патріархом Кирилом.

За кордоном Руська Православна Церква також провела серію заходів, покликаних більше розповісти про Сергія Радонезького. Так, наприклад, в середині травня у приміщенні Генерального консульства РФ у Нью-Йорку відбувся прийом на честь 700-річчя від дня народження святого, на якому були присутні представники американської, грецької, болгарської та інших православних церков.

У жовтні в кафедральному соборі преподобного Сергія Радонезького в Клівленді (штат Огайо) відбудеться спільне богослужіння духовенства патріарших парафій у США і Руської Православної Церкви Закордоном.

blagovest-info.ru