1

Судово-медичні експерти реконструювали за черепом 3D-зображення обличчя знаменитого францисканського святого - Антонія Падуанського (1195-1231 рр.).

«По черепу його обличчя і його особливості були відновлені з високим ступенем об'єктивності», - повідомляє ватиканське видання  l'osservatore Romano.

«Його зуби, абсолютно здорові і нормальні, показують, тим не менш, всі ознаки вегетаріанської дієти», - відзначають дослідники, підкреслюючи, що, судячи з усього, Антоній взагалі їв дуже мало.

Відео дня

«Він був гарним чоловіком атлантично-середземноморського типу з благородним і досконалим профілем», - так образно змалювали образ подвижника вчені, які досліджували його останки.

Св. Антоній Падуанський (ок. 1195, Лісабон - 13.06. 1231, Падуя) - відомий проповідник і богослов Католицької Церкви. У 1220 р. прийняв сан священика і вступив в орден францисканців, прийнявши ім'я Антоній. Натхненний мученицьким подвигом 5 міноритів, які проповідували Євангеліє мусульманам, Антоній відправився як місіонер у Північну Африку, але, захворівши на лихоманку, змушений був повернутися на Сицилію. Потім жив в самоті в Центральній Італії, де відкрився його талант проповідника. Помічений св. Франциском Ассизським Антоній був призначений лектором у францисканських школах для навчання молодих ченців. Читав лекції і проповідував в Болоньї, Тулузі та Монпельє. Пізніше був кустодом і провінціалом Францисканського ордену в Північній Італії. Останні роки життя, де і помер.

Відразу після похорону його могилу, на якій, як стверджувалося, відбувалися чудесні зцілення, стала місцем паломництва. Антоній був канонізований через рік після смерті, в 1232 р., папою Григорієм IX і став одним з найбільш шанованих святих Католицької Церкви. У 1946 р. Папа Пій XII проголосив tuj учителем Церкви, присвоївши йому титул «Doctor Evangelicus».

Мощі Антонія зберігаються в присвяченій йому базиліці в Падуї. 

Антонія зазвичай зображують з книгою в руках, іноді замість книги він тримає лілію - символ перемоги над гріхом. Але домінуючим мотивом стало зображення Антонія, що тримає на руках Немовля Ісуса.

Седмиця