У Хільдесхайм (земля Нижня Саксонія) розцвів знаменитий рожевий кущ, що росте на зовнішній стіні східної апсиди кафедрального собору і досяг висоти 10 м, повідомив сайт Хильдесхаймського католицького єпископату.

Точний вік цього рожевого куща, який отримав у народі назву «Тисячолітній розарій», невідомий, але легенда про нього сходить до витоків заснування єпископства Хільдесхайм у 815 р.

Відео дня

За переказами, Людовик Благочестивий, перебуваючи на полюванні, розпорядився відслужити Месу, для чого на гілку дикої троянди був повішений релікварій Божої Матері. Після закінчення меси цей релікварій нікому не вдалося зняти з гілки, що було розцінено імператором як якесь знамення. Це і спонукало його заснувати єпископську кафедру на тому самому місці, де була відслужена Меса. Пізніше на цьому місці був побудований собор Вознесіння Діви Марії, чиїм символом і стала «троянда Хільдесхайма».

Реальний вік сучасної «троянди», яка, на думку ботаніків є різновидом дикої шипшини, не менше 400 років, про що свідчать і письмові документи.

В ході бомбардувань у березні 1945 р. «Тисячолітній розарій» сильно постраждав, і віряни думали, що кущ назавжди засох. Однак його коріння не було пошкоджено, і вже навесні 1945 р. з'явилися з-під землі нові паростки, а через три роки «Тисячолітній розарій» повністю відновився.

Седмиця