У Кабулі відреставровані найдавніші статуї Будди і бодхисатв, знищені талібами, в т. ч. гігантські баміанській статуї. Археологи та реставратори зібрали по шматочках знищені буддійські святині, частина з них представлена в Національному музеї Кабула, пише EuropeNews.

Серед найбільш відомих експонатів - статуя кушанського царя Канишки в натуральну величину, статуя медитує Сіддхартхі (II-III ст.),серія греко-бактрийських статуй Будди, повідомляє Business Standard.

Відео дня

В результаті безперервних в останні десятиліття конфліктів Національний музей у Кабулі втратив майже 70% своєї колекції.

Розташований на Шовковому шляху, що з'єднує Китай з східною частиною Середземномор'я, древній Афганістан був магнітом для переселенців різних національностей і віросповідань - індусів, мусульман, іудеїв, буддистів та зороастрійців. Колекція Національного музею відображала це розмаїття.

Серед найбільш цінних експонатів музею був і «Бактрійський скарб» із 20 тис. золотих, срібних предметів і творів мистецтва зі слонової кістки, знайдених в древніх курганах на півночі Афганістану в кінці 1970-х рр.

Один з найбільш тяжких погромів в музеї стався в березні 2001 р. , коли таліби, всупереч протестам світової громадськості, знищили багату колекцію статуй Будди і все те, що суперечило талібанській забороні зображувати те, «що вміє рухатися». 40 статуй Будди, деяким з яких було по півтори тисячі років, були розбиті на шматочки. За словами директора музею Ахмада Яру, з 100-тисячної колекції тоді вціліло не більше 30 тис. предметів.

Тоді ж таліби знищили гігантські статуї Будди в Баміанській долині. 55 і 37-метрові статуї, що входили в комплект буддійських монастирів, були підірвані.

Sedmitza.ru