Міністерство закордонних справ Росії закликає учасників всіх збройних конфліктів, незалежно від країн і континентів, оголосити «олімпійське перемир`я».

Про це йдеться в заяві МЗС Росії, текст якої є в розпорядженні УНІАН. 

«7-23 лютого і 7-16 березня 2014 року в Російській Федерації, м. Сочі, відбудуться відповідно XXII Олімпійські і XI Паралімпійські зимові ігри. Російська Федерація як організатор зимової Олімпіади настійно закликає учасників всіх збройних конфліктів, незалежно від країн і континентів, оголосити на цей час «олімпійське перемир`я», - йдеться в заяві.

Відео дня

При цьому наголошується, що в першу чергу цей заклик звернений до сторін кровопролитного конфлікту в Сирії, який серйозно дестабілізує обстановку не лише в цій країні, а й у регіоні в цілому.

У документі зазначається, що оголошення «олімпійського перемир`я» має глибокі історичні корені, які беруть свій початок в історії самої ідеї організації олімпіад у Стародавній Греції, коли на час їх проведення припинялися будь-які війни і конфлікти. Тому звернення російської сторони повністю відповідає гуманістичним і загальноцивілізаційним ідеалам олімпійського руху і має на меті відродити цю традицію.

Із закликом про «олімпійське перемир`я» звернувся до всіх держав Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун.

«Укладення «олімпійського перемир`я» учасниками збройних конфліктів у світі покликане відкрити можливість для припинення кровопролиття, страждань цивільного населення і запуску політичного процесу для подолання криз на основі принципів, закладених у Статуті Організації Об`єднаних Націй», - йдеться в документі.