Тбіліським видавництвом «Діадема» випущена у світ грузинська «Енциклопедія православної кухні». Ілюстроване видання включає в себе понад 2100 рецептів пісних і скоромних гарячих і холодних страв, закусок, м`ясних, рибних, молочних, овочевих, фруктових страв, борошняних виробів і напоїв.

Фоліант був виданий з благословення митрополита Тіанетского і Пшавского Тадеоза (Іорамашвілі). Гіві Каландадзе, автор-укладач православної кулінарної енциклопедії, включив в свою працю чотири розділи: «Традиції православних країн, їх пісна і скоромна кухні»; «Монастирська кухня»; «Правила приготування церковного вина»; «Рецепти Патріархії Грузії для гостьових і святкових трапез».

Консультували автора енциклопедії головний трапезарій Грузинської патріархії м. Олена Бучукурі, насельниця жіночого монастиря Благовещанія мати Глафіра Біцадзе і керівник департаменту соціального захисту патріархії лікар Зураб Варазі.

Відео дня

«Не кажучи вже про азіатських країнах, у ряді яких готують страви з м`яса собак, котів, змій, мишей та інших неприйнятних для християн в їжу тварин, між православними і католицькими країнами є істотні розбіжності в питанні м`ясного раціону.

Так, на відміну від католиків, православні відмовляються від м`яса вугрів, равликів, молюсків, черепах і деяких інших видів морських і наземних тварин», пише в передмові до видання Г.Каландадзе.

Далі автор-укладач зазначає, що в православних монастирях склалися своєрідні кулінарні традиції. Так, в Грузії деякі прянощі «перекочували» з монастирських кухонь на столи мирян; в Росії знаменитий «бородинський» хліб також веде свій рід з монастирських пекарень; в святих обителях виробляли і виробляють мед, в Грузії в останні роки на підйомі знаходиться монастирське виноробство.

Піст є звичайною нормою життя православного християнина. У грузинській «Енциклопедії православної кухні» пропонуються сотні рецептів пісних страв не тільки національної, але й російської, української, білоруської, румунської, грецької та болгарської кухонь.

Кулінарні рецепти розподілені відповідно з великими церковними святами. Рецепти пісних і скоромних страв пропонуються окремо один від одного.

Благовест-інфо