Фото: moya-planeta.ru

У Фанагорії на Таманському півострові виявлені стела V століття до н. е. з написом від імені персидського царя Дарія I і залишки найдавніших міських стін. За словами фахівців, це археологічна сенсація світового значення, повідомляє Моя планета.

«Знахідка стели з "царським написом", виконаної від імені Дарія I і, очевидно, присвяченій придушенню Іонійського повстання, — це, без перебільшення, наукова сенсація світового значення.

Виявлення такого артефакту в Фанагорії вписує це древнє місто в контекст одного з наймасштабніших подій стародавньої історії, що мала далекосяжні наслідки, як для греків, так і для персів, дає можливість простежити зв'язок цієї колонії з іншими частинами грецького світу, проаналізувати її значення для просування цивілізації еллінів на узбережжя Чорного моря», — каже Володимир Кузнєцов, директор державного історико-археологічного музею-заповідника «Фанагорія».

Відео дня

В ході триваючих розкопок на території Верхнього міста (акрополя, або центру міста) Фанагорії виявлений великий фрагмент мармурової плити (стели) з написом, зробленим від імені перського царя Дарія I (550-486 роки до н. е..). Артефакт, знайдений в ході чергового польового сезону Фанагорийскої комплексної археологічної експедиції Інституту археології РАН.

Напис на виявленому фрагменті стели зроблено древнеперсидською мовою клинописом, що використовувалася тільки перським царем. За оцінками вчених, на стелі збереглося близько 10-15% повідомлення. Тим не менш, розшифровані частини напису прямо вказують на те, що вона зроблена від імені відомого перського царя Дарія I. Цьому не суперечить і контекст знахідки ‒ стела, виявлена в шарах, які можна попередньо віднести до першої половини V століття до н. е. Зазначимо, що більшість відомих на сьогодні (близько 200) царських клинописних документів були виявлені в Персеполі (Персеполісі), столиці древнеперсидского царства.

Нині стела знаходиться в реставраційній лабораторії науково-культурного центру «Фанагорія». Її вивчення та більш ретельне датування будуть продовжені. У майбутньому цей значущий артефакт займе своє гідне місце в експозиції створеного тут державного історико-археологічного музею-заповідника «Фанагорія».