У всіх православних церквах на півночі Кіпру один раз на рік буде дозволено проводити богослужіння, за винятком монастирів св. апостола Андрія, св. апостолоса Варнави і св. Маммы. Таке рішення прийняла влада північної частини острова, повідомляє видання Cyprus Mail.

В інтерв'ю турецькій кіпрській газеті Kibris міністр Тахсін Эртугрулоглу сказав, що "це було питання обмеження церемоній замість їх заборони".

Церкви Північного Кіпру відтепер будуть в змозі провести одне богослужіння в рік на Різдво, Великдень або в день престольного свята.

Відео дня

За словами турецької влади, рішення було прийнято, щоб запобігти "експлуатації цього права", бо мають місце постійні запити з боку православних громад Кіпру про проведення богослужінь у дні храмових свят храмів.

За словами чиновника, турецько-кіпрська поліція "повинна вживати заходів для забезпечення кожної релігійної церемонії". Жорстка регламентація богослужінь у православних храмах, таким чином, підноситься як міра, нібито покликана забезпечити безпеку церковних служб.

Між тим, громадські організації, що виступають за нормалізацію відносин між обома частинами Кіпру, піддали критиці рішення влади північної частини острова, зазначивши, що воно стало "серйозним ударом по конструктивному діалогу і по процесу відновлення відносин на Кіпрі". "Релігійні церемонії допомагають відновити стару дружбу між греками і турками-кіпріотами", - зазначають прихильники діалогу.

По матерілах sedmitza.ru