а

Ізраїльським фахівцям з давньої епіграфіки вдалося прочитати напис на древній буллі, відбитку печатки, виявленій у ході розкопок під південно-східними стінами Старого міста, повідомляє pravoslavie.ru з посиланням на ізраїльскі ЗМІ.

2 грудня про сенсацію оголосили археологи Єврейського університету. «Хезкіяху [син] Ахаза цар Іудеї», - йдеться в напису, прочитаному вченими.

Овальна булла розміром 12 на 13 мм, яка колись скріплювала шнурки стародавнього папірусу, носить відбиток печатки царя Єзекії, який правив Іудеєю в другій половині VIII століття до н.е.

Відео дня

Булла була знайдена ще в 2010 році, але тільки в цьому році археологу Реут Бен-Ар'є вдалося розшифрувати напис на відбитку і встановити її значення.

Керівник розкопок Ейлат Мазар розповіла, що разом з буллою були знайдені ще 33 подібних артефакту. Мазар назвала царську буллу «найближчою до нас з того, що міг тримати у своїх руках цар Єзекія».

Праведний Єзекія (721-691 до Різдва Христового) був сином нечестивого царя іудейського Ахаза. Життя праведного Єзекії описане в Біблії (4 Цар. 18-20).