а

При Оксфордському університеті відкрито центр сучасних досліджень по вивченню давньохристиянських святинь, у тому числі кісткових залишків, які здавна шанувалися християнами, як мощі святих, а також фрагменти Хреста Господнього, повідомляє christiantoday.com.

Вчені Центру сучасних методів досліджень при Keble College використовують методи точного радіовуглецевого аналізу і генетики, а також дані теології, щоб, працюючи на стику наук, спробувати встановити справжність ряду відомих усьому світу святинь. Нинішні успіхи науки дозволяють досягати високої точності радіовуглецевого датування; ці дані можна підкріпити аналізами ДНК, що дозволяють виявити спільних предків і найбільш ймовірну географічну приналежність людських останків.

Оксфордський професор Томас Хігхем очолює групу вчених, яка вивчала шість малих кісткових фрагментів, знайдених на болгарському острові Свєти Іван. Дослідження підтвердили, що це дійсно останки чоловіка родом з Близького Сходу, який жив на землі в один час з Ісусом Христом.

Відео дня

Професор Томас Хігхем каже: «Вперше в історії науки вчені різних галузей знань об'єднали зусилля для вивчення давніх релігійних святинь. Ми, звичайно, не можемо зі стовідсотковою точністю підтвердити, що мощі належать тому чи іншому святому. Але ми можемо дізнатися вік і область походження останків».

З найостанніших робіт групи вчених можна згадати аналіз останків, приписуваних св. апостолу Луці та св. Давиду, а також фрагментів Хреста, на якому був розп'ятий Ісус. Найближчим часом очікується публікація результатів цих досліджень.

sedmitza.ru