м

Святійший Престол ставиться з надією до використання ядерної енергії в мирних цілях, проте закликає до рішучих політичних кроків до повної ліквідації ядерних арсеналів. Про це заявив архієпископ Пол Галлахер на засіданні Міжнародного агентства з атомної енергії. Про це повідомляє сайт Радіо Ватикану.

У своєму виступі ватиканський дипломат відзначив позитивний внесок атомної енергії в галузі людського розвитку, у боротьбі з убогістю і в запобіганні забруднення навколишнього середовища. Це узгоджується з ученням Церкви, зокрема, з недавньою енциклікою «Laudato Si '», в якій Папа Франциск закликає до відповідального управління природними ресурсами. Ватиканський дипломат підкреслив також необхідність розумного використання досягнень ядерних технологій, тому що розвиток науки і техніки нерозривно пов'язане зі збільшенням відповідальності. Найбільш красномовним свідченням того донині залишається військова трагедія Хіросіми і Нагасакі.

Монс. Галлахер відзначив, що хоча тепер ядерні арсенали менше, ніж у розпал холодної війни, досі вони занадто великі. Їхнє технічне обслуговування та модернізація вимагають величезних фінансових витрат, які могли б бути використані для розвитку людини. Крім того, до тих пір, поки існує така зброя, існує ризик його використання.

Відео дня

На думку Апостольського Престолу, необхідно прийняти конкретні заходи для повної ліквідації такого виду зброї, і значущим кроком у цьому напрямку стало прийняття Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Тепер потрібно прагнути до повної заборони на ядерні випробування; досі цей документ не був ратифікований такими країнами, як Індія, Пакистан і Північна Корея. Важливим завданням є також встановлення зон, вільних від ядерної зброї та інших видів зброї масового знищення. Беручи до уваги існуючі конфлікти, такою територією повинен стати Близький Схід. У цьому контексті, глава Папської дипломатії висловив задоволення угодами, укладеними з Іраном.