г

У Японії після численних випадків розкрадань стародавніх статуй Будди з храмів прийнято рішення виставити в храмах їх копії, повідомляє sedmitza.ru з посиланням на worldreligionnews.com.

Буддизм є найпоширенішою релігією в Японії. У країні існує кілька відомих буддійських храмів, в яких зберігаються найцінніші статуї Будди. На жаль, багато з них були викрадені, багато з них досі залишаються в розшуку.

Відео дня

Проблема полягає в тому, що храми завжди повинні залишатися відкритими для відвідувачів (і злодіїв у тому числі), а статуї тим більше не можна приховувати від очей віруючих.

Довгі пошуки привели до єдиного прийнятного рішення. Його знайшла група студентів Вищої технічної школи префектури Вакаяма. Студентам вдалося зробити за допомогою 3D-принтера високоякісну тривимірну копію знаменитої статуї Будди роботи Айзен Мейо. Друга копія була знята зі статуї роботи Амитабха Татагата, що прикрашала храм у місті Джангуін префектури Шиманом. Досліди були визнані вдалими.

Стародавні статуї були поміщені в сховища, а замість них у храмах виставлені копії. Перевага останніх не тільки в тому, що вони відносно дешеві й легко дублюються в разі потреби, але й у тому, що відвідувачам храму дозволяється до них доторкатися - на відміну від оригіналів, які зберігалися в скляних шафках. Це особливо важливо для тих, хто позбавлені зору і можуть лише через дотик наблизитися до святині. Новий метод захисту цінних статуй швидко переймають інші буддистські храми в Японії.