1

В рамках виборчої кампанії в Туреччині знову звучать пропозиції деяких політиків про перетворення в діючу мечеть собору Святої Софії в Константинополі.

Тимчасово виконуючий обов'язки міністра культури і туризму Ялчин Топчу (Yalçın Topçu) в ході телевізійної передачі визнав, що питання про переобладнання Святої Софії в мечеть знову поставлене владою Туреччини на порядок денний,- повідомляє Седмиця.

Турецький міністр послався на заповіт Мехмета II Завойовника, який після полону Константинополя османами насамперед переобладнав собор Святої Софії в мечеть і спорудив над ним замість хреста півмісяць.

Відео дня

Грецький тюрколог Нікос Хіліадакіс вважає, що політична нестабільність в Туреччині і нестійка позиція правлячої еліти і особисто президента Реджепа Тейіпа Ердогана можуть спонукати їх до таких популістських заходів, як поспішне відкриття в соборі Святої Софії мусульманської культової установи. Таким чином, помірні ісламісти на чолі з Ердоганом могли б збільшити свою популярність напередодні найближчих виборів, які намічені на 1 листопада.

КІРІОС