1

29 серпня, відбудеться беатифікація ассирійського архиєпископа Міхаеліса Флавіануса Мєлкі, вбитого у Туреччині 1915 року.

Мєлкі був заарештований 29 серпня 1915 року разом із вірменським католицьким священиком Жаком Абраамом за відмову зрадити своїй вірі та прийняти іслам. Папа Франциск вважає священика жертвою геноциду. Раніше, в серпні, Понтифік схвалив беатифікацію Мєлкі після того, як було визначено, що його було вбито з ненависті до віри. Таким чином, дата беатифікації — 29 серпня — була встановлена у зв’язку зі сторіччям з дня мученицької смерті.

В одному з інтерв’ю префект Конгрегації з канонізації святих кардинал Анджело Амато заявив, що найближчим часом блаженний Міхаеліс Мєлкі, можливо, стане прикладом святості нашого часу. «Сьогодні, як і сто років тому, темрява вкрила багато країн стародавньої християнської цивілізації: віруючі зазнають дискримінації, переслідувань, вигнання та загибелі. Їхні домівки не позначені кров’ю великоднього агнця заради порятунку, але вони з червоною «N», що означає «ті, що належать Назарянину», — це знак християн. Як і в часи мучеництва єпископа Мєлкі, християни позбавлені волі та змушені покинути свою Батьківщину, або зрадити її, або загинути. «Справді, — пояснив кардинал-префект, — смерть панує у думках та кам’яних серцях переслідувачів, які не можуть знести наявності свободи у християнській цивілізації, поваги до інших, братерства справедливості та милосердя».

Відео дня

Церемонію беатифікації звершить сирійський католицький патріарх Блаженніший Ігнатій Йосип III у місті Гаріссі, у присутності кардинала Амато й за участі патріархів та інших церковних керівників різних обрядів.

За матеріалами Vatican Radio  

CREDO