н

Парафіяни кафедрального собору Святого Олександра Невського білоруського міста Мар'їна Горка вирішили повернутися до давньої традиції і разом з місцевими бджолярами виготовили братську свічку, повідомляє сайт newsru.com.

"Сенс створення такої свічки полягає в тому, що вона об'єднує людей у спільній праці, під час її виготовлення. Люди спілкуються один з одним, розповідають історії і дякують Бога, за все, що Він їм посилає", - наголошується в повідомленні на сайті Борисівкої єпархії.

Технологія виготовлення братської свічки залишається незмінною з давнини. До стелі кріпиться гачок, на нього - гніт. До гноті прикріплюється калібрувальний диск. Потім віруючі розколюють віск на маленькі частини, розм'якшують його в теплій воді, розкочують і ставлять під гніт. Щоб свічка не тріщала, віск ретельно розминають. Готову свічку знімають, вигладжують руками і спеціальним інструментом, а потім залишають у холоді застигати. Робота вимагає декількох годин спільних зусиль.

Відео дня

Цей звичай відомий у Білорусії з XVI століття і пов'язаний з діяльністю першого церковних братств у цій місцевості. Раніше братські свічки створювали родові братства, які володіли пасіками. Таким чином вони сподівалися отримати благословення Бога на свої труди.

Готову братську свічку жертвують у місцевий храм, де за богослужінням священик молитовно згадує всіх, хто взяв участь у її виготовленні.