е

З нагоди 350-ї річниці смерті видатного французького живописця епохи класицизму Ніколя Пуссена (1665) нова виставка робіт майстра «Пуссен і Бог» проходить у паризькому музеї Лувр. На ній представлені картини Пуссена, які можна розглядати як результат його особистого роздуми про Бога.

Пуссена традиційно вважають автором численних робіт на сюжети з греко-римської міфології та стародавньої історії або творів античних авторів. «Християнським аспектом творчості Пуссена занадто часто нехтували, його навіть оскаржували». Тим часом, «художник сплячих німф» був не меншою мірою «художником Євангелія», стверджують організатори виставки.

Відео дня

У співзвучності з виставкою «Пуссен і Бог» в Луврі також проходить виставка «Фабрика святих образів. Рим-Париж, 1580-1660».

Релігійна криза XVI століття і рух Реформації дали підстави побачити в неприйнятті ікон і священних зображень протестантами «перевидання» стародавнього іконоборства, з яким Церква вже стикалася в VIII-IX ст. у Візантійській імперії. Наприкінці XVI століття відповіддю на иконоборчі настрої протестантів став розквіт релігійного мистецтва в католицькому середовищі.

Виставка в Луврі показує два протилежних по духу і водночас глибоко пов'язаних між собою явища - іконоборство протестантів і тріумфальну «іконофілію» папського Риму, у тому числі - її відображення в роботах майстрів французької школи кінця XVI - початку XVII ст.

Седмица.Ru