1

Відсутня сторінка Мирославова Євангелія - найдавнішого кириличного пам'ятника сербської писемності, внесеної ЮНЕСКО до реєстру "Пам'ять світу", в неділю доставили з Росії в Белград, повідомляє ТАСС. Про це оголосив міністр культури Сербії Іван Тасовац на спільній прес-конференції зі своїм російським колегою Володимиром Мединським.

Разом вони сьогодні відкривають у сербській столиці виставку "Шляхами Мирославова Євангелія" в Музеї Вука і Доситея. Як підкреслив Тасовац, цей дорогоцінний пам'ятник сербської та світової культури "вперше буде доступний публіці в повному обсязі".

Відсутня сторінка номер 166 надана Російською національною бібліотекою в Санкт-Петербурзі, де вона зберігалася. Відповідаючи на запитання кор. ТАСС, чи буде ця сторінка передана сербській стороні назавжди чи тільки на період виставки, Володимир Мединський відповів, що "на даному етапі - на період виставки". Однак, зазначив він, "є побажання сербської сторони про повернення цієї сторінки (в Сербії)." "Зараз це питання розглядаємо", - повідомив російський міністр.

Відео дня

Мирославово Євангеліє, написане вручну близько 1180 року, зберігається в Національному музеї Сербії в Белграді. Свою назву воно отримало завдяки запису писаря - дяка Григорія, який залишив свідчення, що цей рукопис був написаний ним "златом" для князя Мирослава Завидовича - брата Стефана Немани - засновника сербської династії Неманичів. Мирославово Євангеліє складається з 171 листа. Воно написано у два стовпчики на пергаменті високої якості. Прикрашають рукопис ініціали на початку сторінок, виконані фарбами із застосуванням золота, на думку мистецтвознавців, перевершують за своїм художнім достоїнствам багато інші слов'янські зразки свого часу. Рукопис укладено в дерев'яу палітурку, обтягнутий коричневою шкірою.

Євангеліє зберігалося в сербському монастирі Хіландар на грецькому острові Афон. Передбачається, що воно було привезено туди засновником монастиря Хіландар Стефаном Неманей, який помер на Афоні в 1199 році. У 1845-1846 роках Хіландарський монастир відвідала російська духовна місія на чолі з архімандритом Порфирієм (Успенським), який був настільки зачарований красою рукопису, що вилучив з неї одну сторінку і вивіз у Росію.

У 1896 році Мирославовове Євангеліє було подаровано відвідавшому Хіландар сербському королю Олександру Обреновичу в подяку за сплату ним монастирських боргів. Нині рукопис зберігається в Національному музеї Сербії.

Виставка буде відкрита для відвідувачів з 10 березня по 5 квітня.

ИТАР - ТАСС