На Філіппіни повернули дзвони / Reuters

Церковні дзвони, захоплені американськими солдатами як трофеї понад сто років тому, повернулися на Філіппіни.

Таким чином завершилася багаторічна боротьба Маніли за повернення одного з найзнаменитіших символів опору американському колоніалізму, повідомляє «Благовіст-Інфо» з посиланням на «Christian Today».

«Дзвони Балангігі» були доставлені 11 грудня на базу філіппінських ВПС Вілламор поблизу Маніли. 15 грудня вони будуть доставлені в церкву на острові Самар, в якій у 1901 році солдати США вбили сотні (за деякими оцінками – тисячі) філіппінців в помсту за вбивство 48 американських військових. Генерал Джейкоб Х. Сміт наказав перетворити Самар у «пустелю, що стогне»: всі жителі чоловічої статі старше 10 років були розстріляні. Згодом Сміт був відданий військово-польовому суду, який постановив, що генерал «діяв на шкоду порядку й військової дисципліни», й оголосив йому стягнення.

Відео дня

Президент Філіппінської католицької єпископської конференції архієпископ Ромуло Вальес висловив вдячність владі країни за зусилля, спрямовані на повернення дзвонів, і подякував особисто президенту Родріго Дутерте за «успішне завершення цих зусиль».

«Повернення дзвонів дає можливість зрозуміти й оцінити історію у більш зрілій перспективі, – розповів архієпископ Вальес. – Воно також показує, що шлях зцілення та примирення тернистий, але можливий».

Два захоплених американцями дзвони були виставлені на військово-повітряну базу в штаті Вайомінг, третій – в американський військовий музей у Південній Кореї.

Поверненню передувала довга боротьба. З одного боку, політики, священики та історики домагалися повернення, з іншого – ветерани американських збройних сил і законодавці Вайомінгу наполягали на тому, що неможливо розібрати військовий меморіал, частиною якого були дзвони.

Бої при Балангізі, що відбулися в 1899-1902 роках під час філіппіно-американської війни, ознаменували собою одну з найпохмуріших сторінок в історії американського колоніалізму.

Історики вважають, що удари дзвонів стали сигналом до несподіваного нападу на американців, які в помсту знищили величезну кількість цивільних осіб, в тому числі жінок і дітей.

Повернення дзвонів, вважає ряд експертів, може сприяти поліпшенню відносин між Сполученими Штатами і філіппінським президентом Дутерте, який неодноразово висловлювався з різкою критикою США.