п

Європейські дослідники повідомляють про дивовижну знахідку - рукописному латинському Євангелії IV ст. Н.Е., що зберігався донедавна в одному з італійських бібліотечних фондів, - передає інформаційний портал Calam1.

Згідно з публікаціями ЗМІ, древній кодекс являє собою фоліант із 2060-и сторінок, виготовлених зі шкіри газелі і скріплених шкіряними зв'язками; матеріалом ж для палітурки книги слугувала високоякісна деревина. Загальна вага унікального артефакту становить близько  п'ятдесяти кілограм.

За словами вчених, Євангеліє, переписане близько четвертого століття, було закінчено в монастирі «Вермут-Джеру», що знаходився на півночі сучасного британського Емберленда. Передбачається, що у восьмому столітті кодекс було вирішено піднести в дар папі Григорію II, проте посли монастиря загинули в дорозі при загадкових обставинах близько 716-го року. Слід рукопису знову вдається простежити тільки з вісімнадцятого століття, коли книга, у числі інших, поступила до фонду флорентійської бібліотеки Медічі Лауренциана, де залишалася незайманою до недавнього часу.

Відео дня

Група археологів та істориків під керівництвом доктора Вестрі виявила старовинний манускрипт на початку двохтисячних років, і протягом тринадцяти років проводила дослідження його змісту і структури. Також вченими була виготовлена точна копія книги, яка сьогодні виставлена в джарроуском музеї Історії раннього Середньовіччя Нортумбрії.

Як зазначає директор музею Майк Пенсон, справжньому кодексу тільки належить зіграти свою роль в історії біблеїстики та палеографії. «Є великий інтерес до нашого рукопису. Звіряння відомих нам латинських, єврейських і давньогрецьких євангельських текстів з манускриптом Лауренциана дозволить нам пролити більше світла на ранній етап еволюції новозавітного канону і його рецепції на християнському Заході», - заявив Пенсон у своєму інтерв'ю журналістам.

Седмица.Ru