о

Археологи знайшли вагомий доказ того, що царі Давид і Соломон були реальними історичними персонажами і правили Ізраїльським царством саме в IX-X століттях до нашої ери (згідно традиційної біблійної хронології). На схід від Гази вчені розкопали шість глиняних печаток, які свідчать про існування держави в цьому регіоні. Результати розкопок представлені в журналі Near Eastern Archaeology, повідомляє Lenta.Ru.

Булли (відбитки на глині) знайшли в Хірбет-Сумейлі, на схід від Гази (південь Ізраїлю). За словами професора Джиммі Хардіна, вони виконували ту саму функцію, що і воскові печатки - а саме, використовувалися для того, щоб скріплювати офіційну кореспонденцію. На одній з булл зберігся отвір, крізь який пропускали шнурок. Виявлення печаток у такому маргінальному районі вказує на те, що ця територія перебувала в зоні впливу державного утворення. Більш того, це єдині відомі науці булли, що датуються X століттям до нашої ери.

«Багато хто не вірить, що за часів раннього залізного віку тут могли існувати держави. Але сам факт того, що на периферійній сільській території ми знайшли печатки, якими скріплювали грамоти, вказує на певний рівень адміністративної організації», - заявив Хардін.

Відео дня

Археологи спеціально обрали для розкопок віддалений район: їх цікавили прикордонні контакти між Іудеєю і филистимлянами.

Одним з аргументів на користь існування Давида є напис на стелі з Тель-Дан (IX-VIII століття до нашої ери). Стела з написом арамійською мовою поставлена в місті Дан одним з царів Арама на честь перемоги над царем Ізраїлю. У тексті стели згадується будинок Давида.