1

Виставка «ХУДОЖНИК ІВАН ЇЖАКЕВИЧ: ...хочу бути корисним Лаврі» відкрилася з нагоди 150-річчя від дня народження митця у келіях соборних старців (корпус № 4) Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

На виставці представлено понад 120 оригінальних та копійних експонатів, які розповідають про творчій шлях Народного художника України Івана Сидоровича Їжакевича (1864-1962 рр.).

У виставковому проекті беруть участь провідні наукові та культурні інституції України: Національний музей історії України, Національний художній музей України, Музей родини Шереметьєвих, Інститут рукопису Національної бібліотеки України імені Вернадського, Державний архів-музей літератури і мистецтва України, Національна історична бібліотека України.

Відео дня

В історії української культури гідне місце належить славетному художнику Івану Їжакевичу – живописцю, графіку, педагогу. З його іменем пов'язана ціла епоха у вітчизняному образотворчому мистецтві. Багатогранний талант Івана Їжакевича визрів на лаврському ґрунті, адже з Києво-Печерською лаврою пов’язані важливі періоди його життєвого і творчого шляху. Тут, у лаврській живописній школі, він навчався і саме в двох лаврських храмах – Трапезній палаті з церквою та Всіхсвятській церкві — збереглися найбільші й найдосконаліші ансамблі монументального малярства, в створені яких брав участь Іван Сидорович.

На виставці можна познайомитися з різними сторонами образотворчого мистецтва Їжакевича — його етюдами, ескізами оформлення церковних інтер'єрів, ілюстраціями, живописними станковими творами, копіями фрагментів відомих монументальних розписів.

Івана Їжакевича вважають одним з найкращих ілюстраторів творів Тараса Шевченка, зокрема «Кобзаря». На виставці демонструються ілюстрації до поезій Шевченка, а також творів українських письменників Івана Франка, Григорія Квітки-Основ’яненка, Івана Котляревського та інших. Ці малюнки можна побачити у вигляді підготовчих ескізів і тим самим познайомитися з одним з етапів процесу роботи художника над книгою.

Також в експозиції можна побачити оригінали ілюстрацій Їжакевича, виконаних в техніці олійного живопису, для друкованих випусків журналу «Нива», з яким художник співпрацював майже 30 років. Це оригінальні сюжети з середньовічної історії та жанрові сцени, створені наприкінці ХІХ – початку ХХ ст. — «Кий, Щек, Хорив і сестра їх Либідь», «Сільський двір».

В експозиції також представлені етюди та картини, які розкривають ще одну з граней творчої натури Їжакевича — його талант пейзажиста. Серед них «Флігелі Києво-Печерської лаври» 1905-1906 рр., «Києво-Печерська лавра» 1913 р.

На виставці можна познайомитися з рідкісними фотографіями та документами, які висвітлюють різні періоди життєвого та творчого шляху Івана Їжакевича. А також  побачити його «Автопортрет» 1905 р., де майстер зобразив себе в момент зосередженої та натхненної праці, та меморіальні речі Їжакевича – художнє приладдя митця: мольберт, палітру з фарбами, пензлі, що додають «ефект присутності» художника.

В експозиції представлено вклад Івана Їжакевича до Успенського собору Києво-Печерської лаври – фелонь з парчі, подаровану колишнім лаврським живописцем, учнем і вчителем іконописної школи Лаври, дорогій його серцю обителі у 1912 р.

Виставку можна оглянути щоденно з 9.00 до 18.00 у корпусі № 4.

Сайт Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника