1

Сьогодні у Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику почне працювати експозиція «Художник Іван Їжакевич: "... хочу бути корисним Лаврі"», присвячена 150-річчю від дня народження відомого народного художника.

Виставка пройде під патронатом Міністерства культури України. Всього буде представлено понад 120 експонатів, в тому числі рідкісні фотографії та документи, що висвітлюють різні періоди життєвого і творчого шляху художника. У їх зборі взяли участь як провідні музейні та бібліотечні, так і наукові установи Києва.

Назвою для виставки стала фраза з «Заяви вчителя малювання В. С. Їжакевича» на запит намісника Києво-Печерської лаври. У тексті йдеться: «Враховуючи те, що я, як колишній вихованець лаврської рисувальної школи, хочу в даний час зі свого боку бути корисним лаврі у відповідь на її колишні турботи про мене, згоден вести викладання... безкоштовно».

Відео дня

Серед експонатів - фелон з парчі, подарована колишнім лаврським живописцем, учнем та викладачем іконописної школи лаври в 1912 році Успенського собору Києво-Печерської лаври; ілюстрації до поезії Тараса Шевченка (створені у співавторстві з Федором Коновалюком), творам Івана Франка, Григорія Квітки-Основ'яненка, Івана Котляревського; «Автопортрет» (1905); ряд етюдів і картин художника, які відображають його талант пейзажиста: «Флігелі Києво-Печерської лаври» (1905-1906 рр..), «Києво-Печерська лавра» (1913) та ін.

Можна буде побачити і особисті речі Івана Їжакевича - його знаряддя праці: мольберт, палітру з фарбами, мастахіни, кисті. Вони додадуть виставці«ефект присутності» самого художника.

Відкриття виставки відбудеться о 15.00. Запрошуються представники ЗМІ та всі бажаючі!

Експозиція буде діяти до 14 вересня.

Телефон для довідок: (044) 406-63-25.

Заповідник знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Лаврська, 9, корпус 4.

foma.in.ua