У Чернігові 11 квітня презентовано унікальні археологічні знахідки минулого польового сезону.

Як передає кореспондент УНІАН, виставка ”Нові археологічні дослідження Чернігівщини” з нагоди Міжнародного дня пам`яток і визначних місць, що відзначається 18 квітня, відкрилася у Чернігівському історичному музеї імені В.В.Тарновського.

За словами директора музею Сергія Лаєвського, у 2013 році на Чернігівщині діяли 7 археологічних експедицій, окремі з яких були міжнародними. Зокрема, у Батурині працювала міжнародна українсько-канадська експедиція, а в дослідженнях зниклих прибудов Спаського собору у Чернігові брали участь науковці з Ермітажу (С.-Петербург, Російська Федерація). 

Відео дня

”За підсумками археологічних досліджень 2013 року поповнилися фонди нашого історичного музею, а також багатьох краєзнавчих музеїв області”, - сказав він.

Цьогорічна археологічна виставка стала однією з найбільших. Всього представлено понад 200 предметів – прикрас, елементів зброї, одягу, військового спорядження чи повсякденного побуту. Вперше відвідувачі мають змогу побачити матеріали XI–XIII ст. із досліджень городища Біловежа – скляний перстень, намистини, гребінь, металевий ґудзик з емаллю, бойову сокиру. В експозиції можна також побачити побутові речі та зброю із Седнева та Малого Листвена.

Серед унікальних знахідок минулого польового сезону експонуються шпилька XI ст. та печатка ”Училищного совета Черниговской епархии” XIX ст. із розкопок Спаського собору в Чернігові; вістря стріл, ювелірний пінцет, фібули, точильний круг та уламок дерев’яного ковша X ст., виявлені біля с. Виповзів. Окрасою виставки стали два костюми давньоруського часу, представлені клубом історичної реконструкції ”Гульбище”.

Археологічна виставка в історичному музеї працюватиме до кінця травня, а першими її побачили студенти з різних вузів України, а також Росії, які приїхали до Чернігова на міжнародну наукову конференцію.