У Львові відкрили виставку хатньої ікони «Наймиліший серцю образ» (фоторепортаж)
У Львові відкрили виставку хатньої ікони «Наймиліший серцю образ» (фоторепортаж)

У Львові відкрили виставку хатньої ікони «Наймиліший серцю образ» (фоторепортаж)

16:51, 06.04.2014
3 хв.

У Львівському музеї історії релігії 4 квітня відбулося відкриття виставки «Наймиліший серцю образ», прсвячену святу Великодня.

Відео дня

Як повідомили УНІАН у департаменті з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА, на виставці представлено понад 50 олеодруків (хатніх ікон) з колекції Музею-замку Гурків, які розкривають релігійну тематику, пов’язану з Великим постом, Великоднем, з життям святих мучеників.

Голова Львівської облдержадміністрації Ірина Сех і генеральний консул Польщі у Львові Ярослав Дрозд

На відкритті виставки шанувальників сакрального мистецтва привітала голова Львівської облдержадміністрації Ірина Сех.

Вона зазначила, що відкриття виставки збіглося з Великим постом, коли кожен християнин прагне занурення в духовні роздуми та очищення.

"Багато людей молилося до цих образів, вони просили здоров’я для своїх батьків і дітей, щастя для своїх родин. Це намолені образи, які ми маємо можливість оглядати в музеї історії релігії. Дякую польським музейникам, які привезли цю виставку до Львова – міста, в якому шанують традиції, так цінують мистецтво, зокрема сакральне", – сказала Ірина Сех.

Завідувач виставкового відділу Львівського історичного музею Руслана Бубряк, розповідаючи про хатню ікону, нагадала, що такий образ супроводжує людину впродовж усього життя.

"Святим образом батьки благословляли дітей на шлюб і після Божого благословення ікона ставала оберегом для новоствореної сім'ї. Хатню ікону дарують коли народжується дитина, при хрещенні, під час урочистого причастя", - розповіла Руслана Бубряк.

На виставці представлені понад 50 олеодруків з колекції Музею-замку Гурків, які розкривають релігійну тематику, пов’язану з Великим постом, Великоднем, з життям святих мучеників. В іконах відображено різноманітні сюжети: Сім святих таїнств, Господь Ісус на хресті, Страсті Господні, Страждальна Мати, Хустка святої Вероніки, Хрест Євангелістів, Видіння святого Франциска, святі Анна, Климент, Єлизавета, Катерина та інші.

Генеральний консул Польщі у Львові Ярослав Дрозд

На відкриття виставки завітали архієпископ-митрополит Львівський (РКЦ) Мечислав Мокшицький, Генеральний консул Республіки Польща у Львові Ярослав Дрозд, депутати обласної ради, митці, представники духовенства та громадськості.

Захід проводиться у рамках транскордонної співпраці спільно з Музеєм-замком Гурків у м. Шамотулах (Республіка Польща) за підтримки департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА.

Виставка "Наймиліший серцю образ" у Львівському Музеї історії релігії (площа Музейна, 1) триватиме до 1 червня.

Довідка УНІАН. Олеодруки – друковані олійними фарбами ікони, виготовлені спеціальним типографським способом. З’явилися на початку ХІХ ст. в Німеччині, Франції, Польщі звідки прийшли на Україну. Мають мистецьку та історичну цінність.

Анастасія Горобець, "УНІАН-Релігії".

Фото УНІАН

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся