национального заповедника «Херсонес Таврический»

На Кримському півострові цього літа археологи з Уральського федерального університету /УрФУ/ продовжать досліджувати пам'ятник епохи раннього християнства - базиліку Крузе. Як повідомив ІТАР-ТАСС керівник виробничої практики в істориків УрФУ Олег Нуждін, минулого року уральські студенти проводили наукові роботи спільно з товаришами з вузів Харкова.

«Ми поки не знаємо, чи приєднаються до нас харків'яни цього року, - зазначив Нуждін. - Але такі дослідження важливі для відтворення справжньої історії, яка пов'язує російський та українські народи».

За словами фахівця УрФУ, в минулі роки студенти знаходили монети, фрески, що сягають епохи раннього християнства. «Ці артефакти допоможуть нам зрозуміти, як відбувалося становлення різних релігійних обрядів, а також як християнство входило в культуру народів, які проживають на території України і Росії», - пояснив він.

Відео дня

Розкопки базиліки Крузе проходять на території національного заповідника «Херсонес Таврійський». Вибраний археологами об'єкт вперше був виявлений експедицією морського офіцера Карла Крузе в 1827 році, але тоді дослідження не завершилися через те, що в Севастополі почалася епідемія чуми. Довести справу до кінця вирішили сучасники, які, починаючи з 2005 року приїжджають на півострів.