18 січня 2014 році в місті Переяслав-Хмельницькому (Київська обл., Україна ) пройшло урочисте засідання Собору слов'янських народів Росії, України та Білорусі, присвячене 360-річчю Переяславської ради.

Вітання учасникам урочистого засідання направив Патріарх Московський і всієї Русі Кирил, який наголосив на необхідності «збереження миру і злагоди на землях історичної Русі».

Відео дня

Учасниками засідання стали депутати Верховної Ради України та Державної Думи Російської Федерації, представники низки громадських організацій.

У привітанні Собору прем’єр-міністр України Микола Азаров наголосив, що Переяславська рада «на століття визначила історію України, Росії та Білорусі».

Засідання було присвячене подіям 1654 року, що відбулися в Переяслав-Хмельницькому, коли представники запорізького козацтва на чолі з гетьманом Богданом Хмельницьким прийняли рішення про об'єднання України з Росією. Саме тому основну увагу було приділено питанням історичного й сучасного значення рішень Переяславської козацької ради.

Собор слов'янських народів Білорусі, Росії та України вперше пройшов у травні 2004 року в Запоріжжі під девізом «Три країни — один народ».

Патріархія.ru