Міністр культури України Леонід Новохатько запевняє, що будівництва на території Десятинної церкви не буде.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав сьогодні на прес-конференції.

«Треба розділити дві речі: дозволи на земляні роботи і дозволи на будівельні роботи, це різні речі. Дозволи на будівельні роботи Міністерство культури за цією адресою не давало ніколи. На земляні роботи: археологічні дослідження проводяться, і без археологів там нічого будуватися не буде ніколи, тому що це найстародавніше осереддя Києва», – сказав Новохатько.

Відео дня

Він наголосив, що з приводу проведення будівельних робіт на території Десятинної церкви нещодавно було рішення суду. Новохатько зазначив, що особисто для нього це місце є дуже важливим, оскільки він в молодості брав участь у археологічних розкопках на території церкви. «Я позавчора зв’язався з виконавцем робіт, він за кордоном, до речі, мав з ним розмову, і ще раз хочу сказати, я його попросив і сказав: «Ніяких робіт, людей, екскаваторів, бульдозерів і так далі у зв’язку з прийнятими судовими рішеннями там бути не може». Нині виконавець робіт підтвердив, що ніяких робіт вестись не буде», – зазначив Новохатько.

***Десятинна церква (церква Пресвятої Богородиці) – перша кам`яна церква Київської Русі. Споруджена давньоруськими і візантійськими майстрами в 989 роках у період князя Володимира Великого Святославовича, на її спорудження та утримання виділялася десята частина княжих доходів – десятина, звідси і назва храму.