До 400-річчя Дому Романових в Єкатеринбурзі сьогодні відкрилася виставка, на якій вперше на Уралі представлені особисті речі Великих князів Сергія Олександровича та Костянтина Костянтиновича Романових. Як повідомляє ІТАР-ТАРС з посиланням на прес-секретаря Єкатеринбурзької єпархії Світлану Ладіну, відкриття виставки співпало з датою, коли Земський собор звернувся з проханням до Михайла Федоровича Романова зійти на царський престол.

«Михайло Федорович розумів всю відповідальність, яка лягає на його плечі. Тоді російська держава була розорена. І збирати по крупицях державу було непросто. Але Михайло Федорович і його нащадки впоралися з цим, здавалося непосильним завданням, і Російська держава набула міць і силу», - розповіла Ладіна, зазначивши, що відкрилася в Єкатеринбурзі виставка присвячена цьому становленню.

В її експозиції увійшли особисті речі Великих Князів, які вперше експонуються на Уралі. Так, наприклад, відвідувачі виставки зможуть побачити одяг Великого Князя Сергія Олександровича Романова, коли на нього було здійснено замах. Зокрема, обвуглений від вибуху саморобної бомби чобіт і іконку Серафима Саровського, яку клали в труну Великому князю. Крім того, в експозиції представлено шарфик Великого Князя Костянтина Костянтиновича Романова. Також до експозиції увійшов справжній фотоальбом сім`ї Романових.

Відео дня

За словами доктора історичних наук, консультанта директора Російського інституту стратегічних досліджень при адміністрації президента РФ Олександра Боханова, Єкатеринбург - свята земля, яка пов`язана зі сльозами і кров`ю пролитими царською сім`єю. «Тому важливо, щоб такі виставки проходили саме в цьому уральському місті», - зазначив Боханов.

«Як все циклічно в Династії Романових. Вона починалася з агнця Божого Михайла Федоровича. Йому було всього 16 років, коли Земська рада запропонувала зійти на царський престол. За кілька років до цього в молитвах святому митрополиту Гермогену було явлено, що саме Михайло Федорович має очолити російську державу. Гермоген не пояснив, як прийшло йому це явище, як він його відчув. Але він був точно впевнений в тому, що цей агнець Божий підніме Велику Русь з колін, - зазначив Боханов. - На агнцю Божому і закінчилася династія Романових, коли більшовиками був вбитий безневинний підліток Цесаревич Олексій. Єкатеринбург - цей те місто, де російський народ може звернутися до своїх коренів. Відчути зв`язок часів і поколінь. І зробити він це може, в тому числі, і через виставки, які відкриваються в цьому місті і присвячені великому роду Романових».