Лише кілька днів відділяє нас від найочікуванішого зимового свята – Різдва Христового. Позаду залишається Пилипівка – сорокаденний Різдвяний піст. 40 днів підготовки, самообмежень, духовного очищення та справ милосердя – усе для того, аби гідно зустріти День народження Господа.

Тож, намагаймося щоб і в ці останні дні дещо метушливої підготовки до свята, та у сам радісний день Різдва – в нашому серці знайшлося місце для маленького Христа. Щоб за веселими святкуваннями ми не забули Першопричину свята – Господа нашого Ісуса Христа, народження Якого так довго чекав увесь світ.

***

Відео дня

Що подивитися на ТБ?

Традиційно Різдво Христове ми зустрічаємо у храмах.

А ті, хто за станом здоров’я чи з інших причин не можуть бути присутнім на Різдвяних богослужіннях, матимуть можливість подивитися прямі трансляції на телебаченні.

* Перший Національний та канал УТР транслюватимуть 7 січня з 9:00 святкову Божественну літургію.

* 6 січня о 23:00 на «5 каналі» розпочнеться пряма трансляція нічного різдвяного богослужіння в Київському Троїцькому Іонинському монастирі.

* Пряму трансляцію різдвяних богослужінь у Києво-Печерській Лаврі можна буде подивитися на сайті Лаври:lavra.ua

***

На супутниковому телеканалі «Перший Ukraine» вийде святковий випуск відеоблогу «Православіє в Україні».

Дивіться в неділю, 6 січня, о 23:40; у понеділок, 7 січня, о 16:00, у вівторок, 8 січня, о 12:30.

***

6 та 7 січня на «Першому Національному» можна подивитися справжній подарунок для дітей і дорослих – казкову та правдива історію у документальному фільмі «РІЗДВО».

Кінострічка розповідає про традиції святкування Різдва в усьому світі. Ви дізнаєтеся, як виготовляли різдвяні вертепи у Європі, побачите старовинний український вертеп, побуваєте в гостях на Святвечір в італійській родині та на різдвяній вечері в українських Карпатах. У фільмі також  художня екранізація євангельських подій Різдва, що були детально відтворені для зйомок на Святій Землі. А відомі біблеїсти та науковці дадуть відповіді на одвічні та суперечливі питання.

Автор сценарію та режисер Олена Каретник, продюсер Голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ протоієрей Георгій Коваленко.

Стрічка транслюватиметься на Першому Національному у Святвечір, 6 січня, о 16:00 - та на Різдво Христове, 7 січня, о 13:00.

***

Традиційна митрополича ялинка в Національній опері України «Різдвяний вертеп-2013»

Традиційна, а цього року вже Х Митрополича ялинка в Національній опері України відбудеться, як і в попередні роки – на Різдво Христове. У цей день, уже десятий рік поспіль православна молодь запросить відсвяткувати Різдво понад півтори тисячі дітей із дитячих будинків та інтернатів Києва і області. 

Свято відбудеться о 7 січня о 13:00. У програмі — ігри, хороводи, пісні та конкурси в приміщенні холу Національної опери перед виставою. Далі свято переміститься на головну оперну сцену країни — спочатку у вигляді офіційної частини, а потім — концерту за участю дитячих ансамблів та естрадних зірок.

Організатор свята — Синодальний відділ УПЦ у справах молоді та Спілка православної молоді в ім’я преподобного Нестора Літописця. 

***

Триває Різдвяний благодійний ярмарок «Від Миколая до Різдва» на Хрещатику

Двоповерхова «Венеціанська» карусель, будиночки з сувенірною різдвяною продукцією, ігри, подарунки, а також незвичайні майстер-класи — для тих, хто бажає власноруч зробити подарунок близьким.

Майстерні працюють з 12:00 щодня, окрім 6 та 7 січня — тож власноруч зробити свічку, різдвяного янгола чи ялинкову прикрасу зможуть усі бажаючі (>> подивитися розклад майстер-класів >>)

А з 6 по 13 січня на території ярмаркового містечка буде встановлена композиція, яка нагадуватиме відвідувачам про головну подію Різдва — народження Христа. Вертеп, який уже встановлено на головній вулиці Києва, у прямому сенсі слова оживе! Поруч із фігурами в людський зріст прилаштуються справжні вівці, кози та інші свійські тваринки.

Також на ярмарку діє спеціальний благодійний проект «І копійчина – величина». Відвідувачі можуть залишати решту від покупок – металеві монети – у спеціальних скриньках, розміщених на фасадах ярмаркових будиночків. Часто відвідувачі приходять навіть із цілими мішечками металевих грошей, що назбиралися в гаманцях, кишенях і сумочках. Усі ці кошти йдуть на допомогу Ладижинському дитячому будинку-інтернату, про який ми неодноразово розповідали в попередніх випусках.

***

Святкові заходи в галереї «Соборна»

7 січня об 11:00, у свято Різдва Христового в галереї «Соборна» відбудеться святкування свята Різдва, під час якого  відбудеться прем’єрний показ документального фільму «Різдво» (виробництва СІПВ УПЦ).

Ще більше анонсів дивіться на сайті: http://www.duhcenter.in.ua/ua/

***

Фестивалі колядок

7 січня о 17:00 відбудеться традиційний Вечір різдвяних піснеспівів у Київському Троїцькому Іонинському монастирі.

10 січня о 17:00 у Трапезному храмі Святої Успенської Києво-Печерської Лаври відбудеться IІ Всеукраїнський пісенний фестиваль колядок та щедрівок «Різдвяний передзвін». Вхід вільний.

У світлі дні святкування Різдва Христового в стінах древньої Києво-Печерської Лаври буде прославлятися пришестя у світ Спасителя. Доторкнутися до народної творчості у виконанні професійних колективів та відчути атмосферу свята запрошуються всі бажаючі.

Православіє в Україні