У польському селі Верешин (Грубешівський повіт, Люблінське воєводство, Республіка Польща) 27 липня освятили український цвинтар. Обряд освячення здійснив священник польської автокефальної православної церкви.

Як повідомив кореспонденту УНІАН директор департаменту культури та збереження історичної спадщини Луцької міської ради Сергій ГОДЛЕВСЬКИЙ, роботи здійснювалися у рамках міжнародного волонтерського табору “Малі сліди великої історії”, організатором якого виступила Волинська Округа Пласту у співпраці з Люблінською Округою ZHR (скаутської організації з Польщі) за підтримки Луцької міської ради. Протягом двох тижнів молоді люди з України, Польщі та Німеччини розчищали, прибирали від сміття і бур’янів, оновлювали стерті написи на надгробках та самі надгробки.

Загалом на цвинтарі площею 2 тис. кв. м., відновлено більше півсотні надгробків. До цього часу, а це понад 60 років, на українському цвинтарі у селі Вершин жодні роботи з облаштування кладовища не проводилися.

Відео дня

В рамках проекту також були виїзди учасників таборування на православні кладовища міста Хелм, де минулого року реалізовувався подібний проект, та села Ласків. Сьогодні, 28 липня, учасники табору повертаються до себе на батьківщину.

С. ГОДЛЕВСЬКИЙ розповів, що українських учасників табору дуже приязно зустріли польські колеги, жодних організаæйних чи інших проблем протягом цього часу не виникало. Що ж до самої ідеї співпраці, то „це дуже великий крок до патріотичного виховання нашої молоді. Це свого роду практична угода, яка передбачає конкретне налагодження братерських, партнерських і трудових відносин”, - наголосив він.

Довідка УНІАН. Проект “Малі сліди великої історії” отримав дотацію в рамах програми “Меморія. Волонтаріат для європейської культурної спадщини”, яка реалізується Фондом „Пам`ять, відповідальність, майбутнє” та Фондом Баторія. Метою програми є заохочення молодих людей із Центральної та Східної Європи до здійснення спільних заходів для збереження європейської культурної спадщини.