Колегія українських теологів і богословів презентували книгу "Слов'янський біблійний коментар: сучасна євангельська перспектива". Прес-конференція з нагоди презентації книги відбулася у прес-центрі "Українських Новин".

Президент Євро-Азіатської Акредитаційної Асоціації (ЄААА) і головний редактор видання Сергій Санніков зазначив, що це унікальне видання, аналогів якому не було понад 100 років.

"У 1903-1913 роках вийшла "Тлумачна Біблія" Лопухіна, після чого з'являлися тільки переклади з інших мов або коментарі на окремі книги Святого Письма", - прокоментував він.

За словами Саннікова, перекладні коментарі не здатні повністю задовольнити вітчизняного читача, оскільки ми читаємо біблійний текст через призму власної культури, розуміння, поглядів. Санніков зазначив, що коментарі, зібрані в книзі, були написані в різних традиціях тлумачення Біблії.

"Головний підхід до біблійного тексту полягав у тому, що б показати різноманітність різних поглядів, залишаючись у руслі досить консервативного богословського підходу. При цьому ми не обходимо гострих кутів, не намагаємося зробити вигляд, що не існує різних інтерпретацій біблійного тексту. Ми намагаємося показати ці інтерпретації, поклавши їх поруч", - повідомив він.

Як пояснив Санніков, автори Коментаря намагалися піти від оціночних визначень того чи іншого тлумачення Біблії.

Андрій Юраш, директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України, відзначив злагоджену роботу групи з 94-х авторів Коментаря. "Вражає те, що всі 94 автора цілісно і в одному руслі, стилістики написали ці коментарі, намагаючись донести до нас своє розуміння Біблії. І це дійсно унікальний підхід"- повідомив Юраш.

Віктор Єленський, народний депутат України VIII скликання та президент Української Асоціації релігійної свободи в свою чергу розповів, що унікальність Коментаря, презентація якого збіглася з ювілейною датою 500-річчя Реформації, складно переоцінити.

"Ця книга є своєрідним поживним ґрунтом на якому буде проростати Українська гумонитаристика і навіть соціальні науки, так як коментар до Біблії, це дуже серйозний, солідний і важливий внесок для розвитку і історії, філології, соціології. А ще мені дуже приємно, що такий твір з'явилося 500-річчя реформації", - підсумував Він.

*** "Слов'янський біблійний коментар: сучасна євангельська перспектива" являє собою перший однотомний коментар канонічних книг Священного Писання, написаний 94 авторами з євангельських церков Східної Європи. Загальний обсяг книги: 1840 с. Реалізація проекту Коментаря зайняла близько п'яти років і проходила під егідою Євро-Азіатської акредитаційної асоціації євангельських навчальних закладів за підтримки Langham Partnership International, християнської організації, що спеціалізується на виданні контекстуальних біблійних коментарів в різних частинах світу.